Vorig weekend vloog ik samen met een vriendin, die net zo’n interieurliefhebber is, naar Kopenhagen. En wauw, wat was het gaaf! Kopenhagen stond al lang op mijn lijstje, omdat ik wist dat alle grote merken daar vertegenwoordigd zijn en het hele hygge principe me erg aanspreekt.

Voor de degene die daar nog nooit van gehoord hebben. Hygge staat voor de Deense cultuur. Een goed leven, gezelligheid en samenzijn. Het wordt vaak gezien als de reden dat dit Scandinavische land één van de gelukkigste ter wereld is. In het interieur zie je dit terug in schapenvachtjes, (geur)kaarsen, planten en gezellig hoekjes waar je je terug kunt trekken of gezellig met vrienden en familie gaat zitten. In veel winkels staan de kaarsen overdag dan ook gewoon aan, ruikt het heerlijk en restaurants zien er een beetje kerstig uit met lichtjes en kaarsen. Heel vaak heb je het gevoel dat je ergens echt even naar binnen moet, zo “hyggelig” ziet het eruit. 

Hierbij mijn tips over waar je de leuke (interieur)winkels, restaurantjes, etc kunt vinden. Enjoy!

Algemene tips

 • Skip de lunch

Kopenhagen is, net als andere Scandinavische landen, behoorlijk duur. Een kleine cappuccino kost bijvoorbeeld al zo’n €5,00.. Tel daar nog eens je broodje voor de lunch bij op en je bent al heel wat kwijt.

Wij kozen in plaats daarvan voor een hotel met ontbijt. Wij sliepen in hotel met uitgebreid ontbijt midden in Nørrebro, een superleuke en centrale wijk in Kopenhagen. Vanuit daar loop je in 15 minuten naar het centrum en de wijk zelf is ook erg leuk. Er zitten heel wat leuke restaurants en koffie cafe´s rondom het hotel.

We hebben elke dag uitgebreid ontbeten in het hotel, waardoor we de lunch zo goed als over hebben geslagen. We kozen dan voor een kop koffie(en dat kunnen ze wel die Denen; koffie maken) en een typische Deense lekkernij; een kaneel- of kardemombroodje. Niet alleen heel lekker, maar het scheelt ook echt een hoop geld!

Een aantal leuke koffietentjes waar je een goede kop koffie kunt scoren zijn o.a.: Coffee Collective met meerdere vestigingen door de hele stad en Risteriet met een vestiging aan de Helgolandsgade 21 en Studiestræde 36.

 • Huur een fiets

Kopenhagen is erg geschikt om met de fiets te verkennen. Het verkeer als fietser is, in vergelijking met bijvoorbeeld een grote stad als Amsterdam, heel veilig en overzichtelijk. Je hebt overal brede fietspaden en iedereen wacht netjes voor het stoplicht. 

Fietsen huren doe je heel gemakkelijk via Donkey Republic. Je download de app, maakt een accoount aan met je creditcard en de app geeft aan waar de dichtsbijzijnde fiets staat. Vaak dat is dat een paar meter lopen. Je pakt de fiets(er staan namen op die corresponderen met die in de app) en je ontgrendelt met je mobiel de fiets. Ben je klaar met fietsen, dan parkeer je hem op een willekeurige plek(wel even checken in de app) en je vergrendeld je fiets weer met je mobiel. Vervolgend kun je op een totaal andere plek weer een nieuwe fiets huren, dus je hoeft nooit je fiets weer op te zoeken, wat wij erg handig vonden. Je kunt er ook voor kiezen om de fiets wel te houden, maar net wat je wilt dus, 

Leuke wijken/plekken

Uiteraard heb je winkelgebied Strøget wat uit de straten Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Amagertorv en Østergade bestaat. Je vindt er het bekende Illums Bolighus en het HAY house en nog een aantal grote winkelketens. Absoluut leuk om door al deze pracht en praal te wandelen, maar de echt leuke winkeltjes vind je eigenlijk erom heen. Sla hier en daar juist eens links en rechtsaf en je komt super leuke winkels tegen. Wandel bijvoorbeeld eens langs Poster & Frame(en Stilleben die er tegenover zit) en Paustian. In de Læderstræde zit een geweldige babywinkel genaamd Little Savage. 

   

  Eén van mijn favoriete straten is de Jægersborggade in Nørrebro. De staat op zich straalt al eén en al Hygge uit. Prachtige gevels en winkeltjes waar je gewoon naar binnen moet! Zo is Craft Sisters een aanrader met veel interieurspulletjes uit Marokko, Nepal en India. Ook in de straten daarom heen vind je veel leuke (interieur)winkels en koffietentjes. 

  Ook de Østerbrogade is een leuke straat met leuke boetiekjes, maar ook een prachtige winkel van Normann Copenhagen. In deze wijk vind je ook een bakery(Juno the bakery aan de Århusgade) waar de hele dag een rij staat en de Kardemom- en kaneelbroodjes letterlijk als zoete broodjes over de toonbank vliegen. En ik snap wel waarom, absollut de lekkerste die ik dat weekend gegeten heb! 

   

   

   

  Naast Norrebro zijn ook Vesterbro en Frederiksberg leuke wijken om door heen te struinen. Leuke straten zijn bijvoorbeeld de Værnedamsvej en Studiestræde(Nordic Nesting is een leuke winkel). 

  Er is eigenlijk gewoon te veel om op te noemen in deze stad waar het wemelt van de gezellige winkels, leuke koffietentjes en restaurants. Mijn laatste tip is dan ook; boek een ticket en ga! 

  Liefs,

  Esther