Onlangs gingen m’n man en ik aan de slag met het maken van een nieuwe kast. Een dichte kast, zodat onze kleine er niet van alles uit kan trekken. Ik ben fan van webbing en wilde dus graag een kast daarmee maken. Via Pinterest zocht ik naar voorbeelden en koos uiteindelijk voor een exemplaar met een rondje erin, passend bij onze ronde tafel.

Van Bosch Home & Garden mocht ik de IXO Vino uit testen en dat kwam goed van pas. Wat een super handige schroefmachine is dat zeg! Het is namelijk een kleinere machine dan `normaal´ en heeft een betere grip. De machine heeft een ´traploos variabel toerental´, wat inhoud dat hij niet ineens heel snel gaat en dus heb je goede controle over je machine. Je schiet daardoor bijvoorbeeld niet zo snel meer uit en je schroeven breken daardoor niet af. Er zitten LED lampjes op die aangeven hoe vol de accu nog is en wat in deze donkere dagen echt een uitkomst is; er gaat een lampje zodra je begint met schroeven, waardoor je er altijd mee kunt werken! Handig voor moeders en vaders, die zoals wij alleen kunnen klussen als de kleine in bed ligt! :p 

Benodigdheden

De kast kun je natuurlijk in alle gewenste afmetingen maken. De afmetingen van mijn kast zijn 135cm(hoogte) x 105cm(breedte) 36cm(diepte). Hiervoor heb je de volgende benodigdheden nodig:

Gereedschap:

 • Schroefmachine, bijvoorbeeld de IXO Vino van Bosch Home & Garden, te koop via: Hubo BE of Bol.com
 • Zaagmachine of gewone zaag
 • Figuur- of decoupeerzaag om de cirkel eruit te zagen
 • Stuk touw en potlood
 • Schroeven(ik gebruikte glasmatschroeven van 3.2 x 40-24 en kleine schroeven van 1,5cm
 • Vulmiddel voor boorgaatjes
 • Schuurpapier
 • Handtacker
 • Scharnieren(ik gebruikte maat 400mm x 320mm)
 • Magneetjes
 • Stanley mes of goede schaar om de webbing op maat te snijden/knippen

Materiaal:

 • Webbing(60 cm breed)
 • Hechthout plaat van 1,5cm dik in de volgende maten:
 • 2 keer 122 x 34,5cm(zijkanten)
 • 2 keer 105cm x 34,5cm(boven- en onderkant)
 • 1 keer 105cm x 125cm(achterkant)
 • 2 keer 101,5cm x 32cm (planken)
 • 1 keer 121cm x 101cm voor de deurtjes, die je dus door de helft zaagt.
 • 8 keer latjes van 4cm x 10cm waar de planken op steunen
 • 1 keer 121cm x 4 cm voor een latje in de midden waar de deurtjes tegen aan vallen

Stap 1: het frame maken

Je begint met het aan elkaar schroeven van de onder-, boven, achter- en zijkant(en).

 

Als je het frame in elkaar hebt gezet, kun je beginnen om de plankendragers te plaatsen. Hiervoor gebruik je 8 latjes van 4cm x 10cm. Vanaf de onderkant gemeten hangen de planken op 40cm en 80cm. 

Stap 2: cirkel eruit zagen

De diameter van de ronde uitsparing is 93 cm. In het midden zet je een spijker er vervolgens doe je er een touwtje met potlood aan van 46,5cm om een mooie cirkel te trekken. Deze zaag je vervolgens uit met een figuur- of decoupeer zaag. 

 

Als je de plankdragers hebt vast geschroefd kun je de planken in de kast leggen. Als je de planken erin hebt gelegd kan je een latje(121,5cm x 4cm) in het midden plaatsen. Hier komen de deurtjes tegen aan een schroef je het magneetjes op vast, zoals je hieronder kunt zien. 

Stap 3: het webbing bevestigen 

De webbing heb ik met een handtacker op de deurtjes geniet. Het webbing kun je als beste pas op maat snijden als je het vast geniet hebt, Dit kun je doen met een stanley mes. Tip: Gebruik hiervoor een afval stukje om erlangs te kunnen snijden.

Stap 4: de deurtjes bevestigen

De deurtjes bevestig je met 4 scharnieren.

Stap 6: magneten en deurknopjes bevestigen

Omdat de bouwmarkten op dit moment niet open zijn, heb ik nog geen deurknopjes op de kast geplaatst. Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik wil. Zodra de bouwmarkten weer open zijn ga ik op zoek naar passende deurknoppen.

Onderstaande foto’s zijn van een kast die ik eerder al eens maakte. Daar koos ik voor zelf gemaakte deurknoppen. Hiervoor gebruik de een stukje lat van 6cm en van 6cm x 1cm.

Voor het magneetje heb ik kleine schroefjes van 1,5cm gekocht, anders gaan ze erdoor heen.

De IXO Vino

Mochten jullie je nog afvragen waarom de schroefmachine IXO Vino heet? Je kunt er namelijk verschillende hulpstukken op zetten, waaronder een kurkentrekker. Hoe leuk is het om de houten box waarin de IXO Vino geleverd wordt op tafel te zetten en hiermee je fles te ontkurken?! 

  Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden! Mocht je ergens niet uit komen, dan help ik je uiteraard graag op weg!